Tarihin Başlangıç Noktası: Göbeklitepe Tapınağı

Tarihin Başlangıç Noktası: Göbeklitepe Tapınağı

Neolitik döneme ait Göbeklitepe, ilk tapınağın dolayısıyla yeryüzündeki ilk inancın merkezi olabilmesi açısından çok önemli. Bu bölgede yaklaşık 20 tapınak tespit edilmiş ve şu ana kadar yalnızca 6 tapınak gün ışığına çıkartılmıştır.

Göbeklitepe’nin inşa edildiği dönemde insanoğlu bitki toplayan ve hayvanları avlayan küçük gruplar halinde sürekliliğini sağlıyordu diyebiliriz. Kayalık bölgelerden, büyük sütunların ve ağır taşların el arabaları ve yük hayvanları olmadan 2 kilometre taşınarak Göbeklitepe’ye getirilmesi için muhtemelen tarihte insanların ilk defa bu kadar kalabalık bir şekilde bir arada olması gerekmişti.

Göbeklitepe Tapınağı’nın Keşfi

  • Çiftçi Mahmut Kılıç 1983 yılında tarlasını sürerken bulduğu oymalı taşı müzeye götürür. Müze yetkilileri eseri sıradan bir arkeoloji bulgusu olarak tanımlarlar ve Urfa Müzesi’nde sergilemesine karar verirler. Göbeklitepe Tapınağının hikâyesi bu şekilde başlar.
  • Bu tarihten önce de İstanbul Üniversitesi ve Chicago Üniversitesi yetkilileri 1963 yılında bölgede inceleme yapmışlardır ancak çalışmaların üzerinde çok durulmamıştır.
  • Tapınağın ortaya çıkmasındaki asıl çalışmalar 1995 senesinde Şanlıurfa Müzesi başkanlığında ve Prof. Dr. Klaus Schmidt’in bilimsel danışmanlığında kazılar başlamıştır. 2007 yılında ise kazı başkanlığına Klaus Schmidt getirilmiştir.
  • 2010 yılında ise, 40 santimetre boyunda, 25-30 kilogram ağırlığında taştan yapılmış ve üzerinde hayvan figürleri olan insan başı heykelinin çıkartıldıktan iki gün sonra maalesef kazı alanından çalındığı tespit edilmiş.

Göbeklitepe Tapınağı Özellikleri

  • Tarihin bilinen ilk ve en büyük tapınağıdır. Bu bölgede yaklaşık 20 tapınak tespit edilmiş ve şu ana kadar yalnızca 6 tapınak gün ışığına çıkartılmıştır.
  • Bilinen en eski yapıttan 7500 yıl daha eski olan tapınak insanlık adına oldukça önemli ve değerli. Göbeklitepe tapınağı keşfedilene kadar bilinen en eski tapınak Malta’da bulunuyordu ve yaşı 5000’di.
  • Yapılan araştırma ve incelemeler sonucu buğdayın ilk yetiştirildiği yer olduğu ortaya çıkmıştır.
Tarih